Tagged: Spain Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • puc 12:30 am on March 23, 2012 Permalink |
    Tags: Barcelona, , H Architectes, , , , Spain   

    House 804 / H Architectes 


    © Pedro Antonio Pérez

    Architects: H Arquitectes -David Lorente, JosepRicart, Xavier Ros, Roger Tudó
    Location: Parets del Vallès, , Spain
    Collaborators: Blai Cabrero Bosch, Montse Fornés Guàrdia
    Quantity Surveyor: Iñaki González de Mendiguchía
    Completion: 2011
    Surface Constructed: 160 sqm
    Photographs: Pedro Antonio Pérez

    © Pedro Antonio Pérez

    Located in a pleasant residential neighbourhood, the house is a compact building (almost a cube) surrounded by a 3 meters wide perimeter necessary courtyard, which is the minimum mandatory gap based on current regulations. The pre-existing yard, the swimming-pool and the shed set at the back of the plot are preserved by the express wish of the owners.

    © Pedro Antonio Pérez

    The perimeter courtyard, which completely surrounds the house, it is like an outside lounge connected in different ways and intensities with the main interior pieces of the ground floor, giving different qualities and uses to each façade: on the south, a sunny garden is connected with the kitchen; on the west, with the main entrance; on the east, an uncovered parking place with direct access to the kitchen and finally, on the north, a large terrace links the house with the upper garden level and the pre-existing swimming pool.

    © Pedro Antonio Pérez

    The house is made of black concrete block, a material used to solve the load-bearing wall structure and the façades. All the surrounding courtyard elements (fences, pavements, benches, etc.) are also built with the same concrete block working as a unit. Vegetation will finally stamp in time to reach the pretended ambience and character.

    © Pedro Antonio Pérez

    The structure of the house is a load-bearing wall system with three concentric walls, one for each floor, working only under compression. As a consequence, the inner wall ends at the ground floor level, the intermediate at the first floor and the façade reaches the roof floor.

    detail

    Inside the house, in the main rooms, the concrete block walls are not covered.
    For the stairs pavement we used recycled hydraulic pieces coming from the old house of the plot. Under the stairs, where the block walls are wider (30cm), a central fire place faces both the living room and the kitchen.




















     
  • puc 12:30 am on March 22, 2012 Permalink |
    Tags: A Coruña, , , Jose Ramon Garitaonaindia de Vera, , Spain, Sports Architecture   

    Arteixo Sport Center / Jose Ramon Garitaonaindia de Vera 


    © Hector Santos-Díez

    Architect: José Ramón Garitaonaindía de Vera
    Location: Avenida de Arsenio Iglesias, Arteixo, ,
    Project Team: Montserrat Neira, Omar Curros.
    Clients: Concello de Arteixo (Arteixo City Council)
    Project Square Footage: 1,527 sqm
    Site Area: 3,150 sqm
    Completed: 2011
    Structural Engineers: Jorge Aragón Fitera.
    Contractor: Construcciones Riotorto S.L.
    Budget: 2,293,128 million Euro.
    Photographs: Hector Santos-Díez

    © Hector Santos-Díez

    In a parcel with a regular and flat shape, with a river within its boundaries, stands the Arteixo Sport Center. To the North borders the municipal pool, to the South is bounded with another parcel owned by the same Partial Plan. In West direction lies to the road known as “Travesia dos colexios”and this which provides Access to the sports center. Finally the river sets the limits to the East.

    © Hector Santos-Díez

    At first apparience the Arteixo’s image appears as things clearly defined and that deny some common places about one. Quick architectures still stand the test of time. The order of a unique building in the consolidated urban plot, the configuration of the site, limits on the scope and the characteristics of a project, which use conforms their own position in the plan, leads us to a regular formalization without major stridencies to facilitate its operation.

    © Hector Santos-Díez

    The sports centers have a urban dimensión relatively aggressive due to its scale. We propose a support área that wraps to the main track to set the correct scale in the environment. In addition, these facilities are usually dark, so for that, we opt for a box beams structure in the longitudinal direction to the track, so that North receives North light, ideal for gaming and South light nuanced through translucent polycarbonate in that box beams.

    © Hector Santos-Díez

    In another vein, following the path started long ago, the Arteixo Sport Center arises as a rainbow, forgive the metaphor to explain the final result: the rainbow that amazes us, that comes and dazzles us with his presence and that leaves no one indifferent.

    © Hector Santos-Díez

    Therefore the material used for the facade is the U-glass overhead on wooden panels painted colors. Architectures always designed for the user, the only possible way for formalization, public use more domestic and why not, illusions always intrinsic to the path laid out for some time, make the work ringworm of all colors.

    This is the most personal Project because it wants to present an illusion: it’s like a dream and my journey. The building stands on a concrete base that enhances the already lightweight facades; the color closing through the U-glass that surrounds it allows it to be visible during the day in a diffused way and nights throught some projectors indicating to the public when there are important events in the sports center, establishing beyond their own use directly relationship to the urban environment in which it sits.

    elevation 02

    We propose a courtyard in the longitudinal direction with the intention that the vegetation can enter in the building. Take special relevance the terraces that can be accessed from the outside. These increases the capacity of sports center because from them you can also see the play área while are a outside balcony from where one sees Arteixo.

    The structure of the service área is concrete, the floors of prefabricated slabs and fencing, also a concrete wall with plasterboard cladding and insulation. The structure was solved by parallel trusses on steel columns HEB-300. The metal structure reveals further the intrinsic charácter of the work in this case subject to a universe where color has filled all space.

    elevation 04

    As for the covers will be of three types. Practicable prefabrication concrete panels of 8 cm thick and not praticable, finished in stainless Steel dual finish autopotrected impermeable sheet. For pavements, including bleachers, used industrial recycled oak parquet of 2.4 cm thick. This choice of runway pavement and the grandstand provides a continuity not only of the material also visual for the viewer, and establishing a closer relationship with the game.

    Light floods for color loose in the environment and strain from the outside. There have been many that over time have found in the rainbow a source of inspiration for their work. Remember to Raymond Queneau in Exercices of Style, 1947 or Terencio Formenti in his Poems book carried by the wind.














































     
  • puc 3:00 am on February 11, 2012 Permalink |
    Tags: , , , , , , Spain   

    Horizontal Showcase / Paloma Baquero Masats + Juan Antonio Serrano García 


    © Javier Callejas Sevilla

    Architects: Paloma Baquero Masats + Juan Antonio Serrano García
    Location: Puerta Real nº 1 Inside Passage local 2, 18009 ,
    Developer, Owner: Antonio Salto M.
    Total Budget: €50,000
    Built Area: 35 sqm
    Photographs: Javier Callejas Sevilla

    © Javier Callejas Sevilla

    At the heart of Granada, Puerta Real, it’s the building Olmedo, made in 1943. Inside you can find a shopping arcade that connects the street Ganivet with the street Reyes Católicos. In the room of 35m² located in the inner corner of the passage, it is proposed to install a clothing store. Formerly a perfumery.

    © Javier Callejas Sevilla

    An unattractive place for a store, poorly lit and overwhelmed with windows and shutters. Arises, with limited financial means, a revitalization of the entire passage from the store. Due to the low surface we have proposed a change in the traditional concept of store and showcase.

    © Javier Callejas Sevilla

    The project explores, working closely with the client, the ability to blur the separation between the private and public space in a clothing store. Taking advantage of the ailing local situation, in a passage very deteriorated, we propose an exchange between spaces of different character.

    details 01

    – On the one hand, the store gives to the public space: air, light 24 hours a day and activities that encourage movement of people (music sessions, exhibitions, etc.).

    – On the other hand, public passage gives its space to promote the store, possible temporary extension of exhibition space.

    details 02

    – The store becomes part of the route of passage, where articles, activities and space to invade each other.

    – We built a floor-showcase as part of the course, extending the exhibition area.

    – This Horizontal-Showcase lights the outdoor with a minimum consumption of energy, based on a home made LEDs, reducing costs. Visually release passage, upgrading with air.

    details 03

    The idea is clear and does not require multi-coated materials or colors. The articles will give color. To do this we proceed to recover and value the essential elements of the building that des-cover: walls covered with cement, brick, concrete pillars and beams and even the original plaster moldings of the building.

    render

    Until the budget allows us, we stripped the existing architecture of all that is unnecessary and create a Horizontal Showcase as part of a tour of the new enlarged internal passage.

    Ultimately we intend to establish a dialogue between different spaces, planning a journey that blurs public and private uses in order to obtain a benefit for both, although some of these objectives are currently waiting to be fulfilled.












     
  • puc 3:00 am on February 11, 2012 Permalink |
    Tags: , , , , , , Spain   

    Horizontal Showcase / Paloma Baquero Masats + Juan Antonio Serrano García 


    © Javier Callejas Sevilla

    Architects: Paloma Baquero Masats + Juan Antonio Serrano García
    Location: Puerta Real nº 1 Inside Passage local 2, 18009 ,
    Developer, Owner: Antonio Salto M.
    Total Budget: €50,000
    Built Area: 35 sqm
    Photographs: Javier Callejas Sevilla

    © Javier Callejas Sevilla

    At the heart of Granada, Puerta Real, it’s the building Olmedo, made in 1943. Inside you can find a shopping arcade that connects the street Ganivet with the street Reyes Católicos. In the room of 35m² located in the inner corner of the passage, it is proposed to install a clothing store. Formerly a perfumery.

    © Javier Callejas Sevilla

    An unattractive place for a store, poorly lit and overwhelmed with windows and shutters. Arises, with limited financial means, a revitalization of the entire passage from the store. Due to the low surface we have proposed a change in the traditional concept of store and showcase.

    © Javier Callejas Sevilla

    The project explores, working closely with the client, the ability to blur the separation between the private and public space in a clothing store. Taking advantage of the ailing local situation, in a passage very deteriorated, we propose an exchange between spaces of different character.

    details 01

    – On the one hand, the store gives to the public space: air, light 24 hours a day and activities that encourage movement of people (music sessions, exhibitions, etc.).

    – On the other hand, public passage gives its space to promote the store, possible temporary extension of exhibition space.

    details 02

    – The store becomes part of the route of passage, where articles, activities and space to invade each other.

    – We built a floor-showcase as part of the course, extending the exhibition area.

    – This Horizontal-Showcase lights the outdoor with a minimum consumption of energy, based on a home made LEDs, reducing costs. Visually release passage, upgrading with air.

    details 03

    The idea is clear and does not require multi-coated materials or colors. The articles will give color. To do this we proceed to recover and value the essential elements of the building that des-cover: walls covered with cement, brick, concrete pillars and beams and even the original plaster moldings of the building.

    render

    Until the budget allows us, we stripped the existing architecture of all that is unnecessary and create a Horizontal Showcase as part of a tour of the new enlarged internal passage.

    Ultimately we intend to establish a dialogue between different spaces, planning a journey that blurs public and private uses in order to obtain a benefit for both, although some of these objectives are currently waiting to be fulfilled.












     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel